Domácí chleba z bílé mouky

4. září 2013 v 21:00 | Oroniel15 |  Recepty
Pokud jste stejný začátečník jako já, pak vám možná bude na začátek stačit domácí chleba z bílé mouky, než postoupíte k dražším surovinám.


Ohledně chleba jsem čekala na přítomnost mamky a udělala jsem dobře, poradila mi s pečením i konzistencí těsta. Předám poznatky dál.


Potřeby:
- Lžíce, mísa; plech a papír na pečení (to nevím jistě, ale já ho měla :))


Suroviny na dva malé bochánky:
- 250 g hladké mouky
- 1/4 čerstvého droždí
- 1/2 lžíce (polévkové) octa
- tříčtvrtinka lžičky (čajové) soli (mě se chleba zdál akorát, ale mylo mi řečeno, že mohl být slanější)
- kmín (dala jsem polovinu čajové lžičky)
- trošku cukru (dala jsem asi třetinku čajové lžičky cukru krystal bílého)
- voda


Postup:
Buď přímo do mísy, nebo do hrnečku vedle dejte trošku vody a v ní rozpusťte cukr a droždí. Do mísy nasypeme 250 g mouky, přidáme droždí (pokud ho máme v hrnečku), přidáme zbytek přísad a zamícháme. Postupně přiléváme vodu. Těsto nesmí být tuhé a zároveň nesmí na dotek lepit.


Poté na plechu (já na něj dala papír na pečení) utvoříme dva malé bochánky. Dva malé proto, aby se to nepeklo dlouho. Troubu (elektrickou) zapneme na 210 stupňů Celsia a bochánky pečeme 20 minut - tak to bylo v receptu, který jsem dostala já. Má dnešní (první) zkušenost radí toto: Chleba se při této teplotě peče, dokud pěkně nezhnědne. Špejlí zkuste, jestli je uvnitř syrový (pokud je na špejli těsto, když ji vytáhnete z chleba, je syrový). Teplotu snižte na 180 stupňů Celsia a chleby můžete přkyrýt alobalem, aby se nespálily. Nechte je dopéct. Hotové dejte vychladnout.


Fotky dodám nejspíš zítra, protože po chlebu se zaprášilo a budu dělat další...
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Anchor Anchor | E-mail | Web | 7. září 2013 v 20:26 | Reagovat

Ano, ano, pochlub se prosím svými výtvory! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama