Domácí bílé rohlíky

26. února 2014 v 19:28 | Oroniel15 |  Recepty
Po zkouškovém jsem měla týden prázdnin, který jsem strávila v kuchyni. Tož můj první úspěšný recept, který mi dala kamarádka, upravený pro mé chuťové buňky.

Domácí rohlíky z bílé mouky:

500 g polohrubé mouky
10 g soli (dávám dvě a kousek čajové lžičky)
12 g droždí
10 g cukru
275 ml vody
70 g sádla

Droždí rozdrobit do hrnečku, přidat trošku cukru a "krapet" (čajovou lžičku) vody a droždí rozmíchat. Dát rozpustit sádlo. Smíchat mouku, sůl a cukr, přidat sádlo a droždí a vodu a zamíchat, pak ručně (tedy já dělám těsto ručně) zpracovat těsto. Vodu přidávejte, dokud se vše nespojí, ale tak, aby těsto nelepilo. Přirkyjeme a necháme 30 minut kynout.

Připraveíme plechy a na ně pečící papír. Těsto rozválíme a rozdělíme na osminky. Trojúhelníčky svineme od delší strany směrem ke špičce a pokládáme na plech špičkou dolů (aby se při pečení rohlík nerozvinul). Potřeme vodou (hodně), přikryjeme igelitem (pytlík), já dávám ještě útěrku, aby to bylo pěkně v teple, a nechá se kynout hodinu.

Do trouby dáme kastrůlek s vodou a rozpálíme na 250 stupňů (el. trouba), rošt uprostřed. Rohlíčky se ještě jednou pořádně potřou vodou a můžou se posypat (sůl, mák). Rohlíčky se pečou cca 10 minut, dokud nebudou nazlátlé, mírně do hněda. Díky katrůlku s vodou budou pěkně měkké.

Vydrží měkké tak dva dny (resp. u nás déle nevydrží, druhý den jsou pryč).
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama