Rozpékané pečivo? Ne, v žádném případě!

4. ledna 2015 v 21:11 | Oroniel15 |  O potravinách obecně
Rozpékané pečivo...

Upřímně, nedokážu pochopit, jak to může někdo jíst. Nelze říct, že mám k němu odpor, snad spíše averzi, nechuť nebo... odpor.

Zaprvé - nedá se jíst
Zadruhé - je drahé
Zatřetí - mnohdy není z České republiky
Začtvrté - je "naéčkované", aby vydrželo
Zapáté - pokud ho koupíte dopoledne, odpoledne se nedá jíst
Zašesté - je rozpékané! To znamená, že se musí vyrobit, upéct, zamrazit, zabalit, naložit, odvézt kamionem, vyložit, rozpéct (a dát na pult)!! Kde pak jsou bojovníci za ekologii a ekonomičnost? Uvědomují si lidé, co koupí podpořují?!

Někteří hořekují, že se čerstvé pečivo zdražuje - bodejď by ne, když lidé kupují takového sarakvajdy za 5 Kč, v akci za 2 Kč 50 haléřů, místo toho, aby si koupili housku za 2 nebo 3 Kč od české pekárny. To bych nazvala pokrytectvím.

Prožila jsem šok, když jsem přišla do supermarketu pro svačinu a našla rozpékaný chleba! Co to má, zatraceně, být? Kdykoli kupuji pečivo, jakože málo, páč si doma peču žitný chléb, koukám, co je rozpékané a co ne. Jsou supermarkety, kde běžné/čerstvé pečivo - kromě bílých rohlíků a housek - neseženete (např. Kaufland). Jak je to možné?

Lidi, co jste to dovolili?

Jsem ráda, že si peču sama. Mám na kontě různé chleby, rohlíky, housky, makovky, sušenky, chystám se na "kroasanty", koblihy a další a další pečení. Z bílé mouky nepeču, dávám přednost celozrnné pšeničné, nejraději žitné, výjimečně špaldové. Peču kukuřičné čipsy (místo brambůrků třeba k filmu) s dipem dle chuti, domácí brambůrky na kokosovém oleji, teď jsem pokořila i gumové medvídky. Mou pýchou je chleba z domácího žitného kvásku, na droždí už nikdy nesáhnu (české droždí neexistuje, pozn.).

Lenost stojí zdraví.



K rozpékanému pečivu z jiného úhlu pohledu dva krátké rozhovory

Éčkový a výrobní
ZDE

Čeští pekaři proti zahraničnímu mraženému pečivu
ZDE
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Q Q | 16. ledna 2015 v 15:38 | Reagovat

BOHUŽEL SLABINOU PEČIVA JE, ŽE NEMÁ ETIKET SE SLOŽENÍM ----

HYPERMARKETY TLAČÍ PEKÁRNY K TOMU, ABY MĚNILI SLOŽENÍ PEČIVA K DOSAŽENÍ NIŽŠÍ CENY

2 Oroniel15 Oroniel15 | 18. ledna 2015 v 21:31 | Reagovat

[1]: Bohůmžel. Přesto je to dražší než si koupit rohlík přímo v pekařství.

3 Pepa Pepa | 21. ledna 2015 v 23:30 | Reagovat

Ahoj, dovolím si nesouhlasit.
1. Polotovary pro rozpékané pečivo se vyrábí většinou v Kladně a naopak se vyváží
2. Suroviny na výrobu pečiva se musí dovést úplně stejně, jako polotovary
3. I obyčejná mouka obsahuje éčka, konkrétně třeba ty, které zabraňují hrudkování nebo oddalují stárnutí - naopak velkovýrobci mohou mít díky velké spotřebě suroviny bez stabilizačních látek
4. Cenou za možnost pestrého nákupu pečiva je likvidace nepřizpůsobivých malo-výrobců (když jsme u té pestrosti, tak ještě před čtvrt stoletím byli rohlíky, housky a chleba - všude vše na jedno brdo)
5. Každý má svobodnou volbu jíst, co mu chutná a na co má :) ale ideální řešení neexistuje - s rostoucí kvalitou roste i cena
6. Opravdu ideální by bylo vlastní pole hnojené tím, co stáj a chlév dá, obdělávané bez použití techniky se spalovacími motory, bez jakéhokoli chemického ošetření, s úrodou zpracovanou šetrně a uskladněnou v ideálních podmínkách a z toho pak jdou vyrobit výrobky, které opravdu mohou lidé konzumovat s tím, že se jejich zdraví a život zlepší
Bohužel, tohle by bylo tak ekonomicky náročné, že jedna porce by měla cenu v desetitisících a to si může opravdu dovolit málokdo.
Bohužel vše ostatní je kompromis :-(

Nicméně recept, nebo ještě lépe třeba video na youtube, na dobrý chleba bych uvítal. Osobně mám rád Kovářský z Lidlu, který je také samozřejmě dopékaný na prodejně, jak dlouho vydrží nevím, protože u nás doma nikdy nedožije večera, ale je dost drahý ... :-(

Tak hodně štěstí v pečení :) , boj s globalizačním velkoprůmyslem je předem prohraný:

http://www.tyden.cz/chat-s-osobnosti/jak-je-to-s-dopekanym-pecivem-ptejte-se-manazerky-kvality-novakove_644/

4 Oroniel15 Oroniel15 | Web | 23. ledna 2015 v 8:00 | Reagovat

[3]: Děkuji za informace. Osobně upřednostňuji české malo-výrobce, chci podporovat českou produkci oproti supermarketům, kdy peníze tečou mimo republiku. Vysoká cena nicméně vždy nemusí nutně znamenat kvalitu. Pro mě má větší hodnotu čerstvé pečivo než rozpékané, což ovlivňuje i můj názor na cenu - raději chutný čerstvý pekařský výrobek, než dražší dopečený polotovar. A s tím polem, to je pravda. Věřím, že se brzy dostanu do situace, kdy budu mít vlastní ovoce, zeleninu, když to klapne, mléko a mléčné výrobky, kosmetiku i mouku - a opravdu to nebude ekonomicky náročné.

Boj s globalizačním průmyslem prohraný není. Tedy za současné mentality lidské populace ano, ale reálně neživý objekt nemůže zvítězit nad člověkem. Pokud ano, už se na tuhle planetu nenarodím :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama