Domácí horká čokoláda

30. března 2015 v 17:44 | Oroniel15 |  Recepty
Dneska jsem zkoušela domácí horkou čokoládu. Krapet jsem si poupravila recept, aby mě to nepoložilo. Kdo není zvyklý na čokoládu jako já, bude na něj toto množství, určené na jednu porci, opravdu moc. Doporučuji tedy následující množství na porce dvě.

Suroviny
50 g čokolády (použila jsem 60% mléčnou čokoládu slazenou stévií (bez cukru), ale lze použít i více procentní hořkou)
150 ml mléka
50 ml smetany
Kdo má rád opravdu tmavou čokoládu, doporučím trochu kakaa (ale nezkoušela jsem)

Postup
Mléko nalijeme do kastrůlku spolu se smetanou a rozpustíme v ní za stálého míchání čokoládu. Nevařit. To je vše. Už tak mi to přišlo sladké až až, ale je možné přisladit cukrem (nebo medem). Podává se v nízkých hrníčcích.

Tip na pokus
Mám spadeno na ovocnou horkou čokoládu - přidám rozmixované jahody/borůvky/ostružiny/maliny/lesní jahody/banán/mango/kiwi či šťávu z pomeranče. Lze také přidat skořici, hřebíček, umleté oříšky, vanilku, kdo má rád chilli, tak chilli, ztuhlý karamel, kusy kakaových bobů nebo semínka. Zkusím i jogurt. Další suroviny bych přídala až do rozpuštěné čokolády úplně na konec (teplem se pak ztrácí z ovoce vitaminy).

Díky této domácí přípravě máte jistotu, že v čokoládě není cukr (pokud si koupíte samozřejmě čokoládu bez cukru, jinak čokoláda obsahuje kolem 70 g cukru na 100 g hmotnosti - pro přestavu polévková lžíce cukru je množství 12 g). Samozřejmě to není mlsání na každý den. Kdo si odpustí smetanu, lépe pro něj - krémovosti lze dosáhnout, řekla bych, třeba tím jogurtem.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama