Můj první kváskový pšenično-žitný chleba s celozrnnou moukou

21. května 2015 v 18:48 | Oroniel15 |  Recepty
Dnes jsem poprvé pekla pšenično-žitný chleba. Jelikož jsem zaujatá vůči bílé mouce, a přitom jsem na první pokus nechtěla investovat drahou celozornnou, rozhodla jsem se původní recept od Martina Kubíka trošku poupravit (místo původních 300 g pšeničné chlebové mouky jsem dala 150 g pšeničné celozrnné a 150 g bílé).

Dělala jsem z poloviční dávky!

Suroviny a postup
Kvásek - PL žitného kvátku, 70 g žitné mouky, 80 ml vody

Kvásek nechte přes noc v teple rozkvasit (12-14 hodin)

Ráno přidejte 150 g celozrnné pšeničné mouky a 150 g bílé mouky hladké (celkem 300 g mouky) a cca 165 ml vody. Jemně smíchat, aby se vše spojilo - coby neznalec jsem to udělala tak, že jsem to nastavila bílou moukou, aby to nelepilo, a udělala "bobásek" :D V receptu to není, všimla jsem si toho, až když byl úmysl dokončen, ale nic hrozného se nestalo. 30 minuc nechte odpočívat.

Pak jsem vpracovala PL drceného kmínu a lžičku a půl soli. Původně se to má nechat míchat robotem. Zaprvé ho nemám a zadruhé jsem zastánce ruční práce, takže jsem cca 5 minut hnětla pěkně ručeně.

Dejte do mísy, přikryte (já dala igelit a útěrku) a nechte 2 hodiny kynout, přičemž každou hodinu je třeba těsto přeložit.

Po druhém překládání vytvarovat bochník a nechat kynout dvě hodiny v ošatce.

Takhle vypadal po vykynutí

Na poslední půl hodinu kynutí jsem zapnula troubu na 250 stupňů C a dala do ní nahřát plech, na kterém se bude péct chleba, a na dno trouby jsem dala pekáč. Po rozpálení trouby jsem přes ošatku dala pečící papír, vzala z trouby plech a chleba na něj opatrně (nesmí se s ním házet) vyklopila. Lepil se, ale pustil. Papír jsem použila pro jistotu, ale dá se to prý i bez něj.

Plech do trouby a do pekáče (či kastrůlku) na dně trouby vylít hnek vody. troubu rychle zavřít.

Po 15 minutách se teplota sníží na 190 stupňů C, vyvětrá se pára a vyjme pekáč s vodou. Peče se dalších 35 minut.

Po upečení dát chléb na mříšku a vychladit.

Kdo nemá mříšku, může řešit operativně.
Díra v bochníku je po špejli, kdy jsem pro jistotu kontrolovala, jestli je hotový

Chladnout jsem ho dala kolem půl 2 a zakrojila v půl 6.

Takto vypadal výsledek

No, upřímně jsem se toho trošku bála, ale dopadlo to na 100 %. Není to těžké, je to krásná činnost s velmi chutným výsledkem :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama